реклама 468

четвъртък, 30 април 2009 г.

Ярджиловци отпразнува 444-годинината си

Село Ярджиловци отпразнува 444-годинината от създаването си : Новините от Перник - Агенция За Перник
28 август 2008

feature photo
Село Ярджиловци отпразнува 444-годинината от създаването си с празничен концерт вчера вечерта. Стотици хора се събраха в едно от най-големите пернишки села на празнична програма в навечерието на традиционния събор. Рухналият проливен дъжд не успя да осуети празника на връх Богородица и като по чудо спря, за да даде път на буйните хора на празнуващите. Въпреки това бурята попречи на предвидените 444 гълъба да излетят в небето. Вместо тях заря от 444 фойерверка озари читалището на селото.
Тази година с организацията по празника се бе заел лично кмета Григор Христов, който до последно стоеше на крак и следеше развоя на събитията. Поради множеството хора, дошли да видят своите близки и да се повеселят, бе отцепена главната улица и бяха поставени маси и шатри.
Възгласи на недоволство все пак имаше, когато за броени минути спря тока по средата на празника. Обяснение за това така и не се намери, но няколко души едва не се пребиха в тъмницата по новите хлъзгави плочки, поставени от кметството пред читалището. С идването на тока веселбата продължи на ново. Последната заря гръмна при пристигането на очакваната от млади и стари фолк певица от Пайнер Джена. Въпреки вече поизморената и оредяла публика, Джена успя да събере децата около себе си . Те обискираха сцената и не се отлепиха от полата на младото откритие на фолка.
Малко след полунощ, след края на данданията кметът покани гости в кметството, заедно с певицата, на която трябваше и да плати за изпълнението. На масата наред си мезетата и алкохола впечатление направи и торта, специално направена за празника.
Местно момче сладкар бе изготвил по собствена инициатива сладкото изкушение, на което бе изписано със сметана “444 години с. Ярджиловци”. Най-новото попълнение на турнето на Пайнер Джена веднага хвърли едно око на празничната торта и първа пожела парче от нея.
Докато едни запиваха в кметството, по-младата част от ярджиловчани се наблъскаха в ремонтираната наскоро дискотека, която дори и да не работи, почти на всеки събор отваряше врати.

Поздравителни адреси получи кмета на с. Ярджиловци Григор Христов от приятели на селото по повод 444-годишнината от създаването му. Приветствия изпратиха кметът на Перник Росица Янакиева, областният управител Иван Димитров, депутатите Симеон Василев и Нено Темелков. Поздрави за празника ярджиловчани получиха и от певците Руслан Мъйнов и Борис Дали. Двамата артисти, дошли веднъж на участие на празника, останали приятели с кмета и жителите и до ден днешен помнят ярджиловските сбирки.
Днес всички жители ще посрещат гости по домовете си чак до вечерта. Всички досегашни опити да се открие аргументиран отговор на въпроса “Защо в Ярджиловци се празнува ден на селото на 28 август?”, се оказват неуспешни. Дори и най-възрастните жители на селото потвърждават, че откакто се помнят това е така, но не могат да обяснят причината.
Празникът на селото се чества на връх християнския празник Голяма Богородица.
От близо четири години Ярджиловци има и още една традиция - на всеки голям празник, било то Богородица или Сурва, издава свое цветно вестниче, написано от негови жители. Празничният брой е безплатен и се раздава на всеки, който желае да се запознае с историята, традицията и културните ценности на селото и жителите му. По този начин изданието се превъръща и в реклама на тази част от пернишкия край.

Празник с. Ярджиловци


Няма коментари:

Публикуване на коментар