реклама 468

четвъртък, 30 април 2009 г.

Ярджиловци със златен медал от фестивала в Прилеп

Градски вестник - Всекидневник за град Перник и областта - Ярджиловци със златен медал от фестивала в Прилеп

06.03.2009 13:59
Публикувано от Градски вестник
Елеонора Ташева

Със златен медал се завърна от фестивала в град Прилеп - Македония
сурвакарската група на село Ярджиловци.
Карнавалът "Прочка 2009" се проведе на 28 февруари и 1 март за девети път, като проявата е международна и тази година редом с македонските групи са се представили и групи от Словения, Албания, Черна гора и Сърбия. Ярджиловчани са били единствената група от България и са дефилирали с група от 70 души, като 40 от тях са деца и младежи. От младите тази година е излъчен и новия болюбашия на маскарадната дружина и това е 17-годишният Петър Стойнев. На нашенци, гостували и на предходното издание на прилепския карнавал, е оказана честта да открият проявата с факелно шествие. В програмата на надпреварата са показали "Сурвакарска сватба", борба с мечки, посрещане на сурвакари
от стопанин, разказа кметът на Ярджиловци Григор Христов, който е
водил групата в Прилеп. За втори път в две последователни години,
македонските домакини ни присъждат първото място, каза Христов. Това не може да се случи при класирането на групите за участието им във фестивала в Перник, независимо колко много си добър, отбеляза управникът.
След приключването на дефилетата и обхода по къщите на маскираните в Прилеп, събраният от домакинствата боб се вари на постен курбан, разказа още Григор Христов. Ярджиловчани бяха гости и на този ритуал, който се прави на манастира "Свети Георги" на 10 километра от града. Манастирската трапезария, в която се раздава чорбата, побира около 300-400 души, допълни Христов.


Няма коментари:

Публикуване на коментар