реклама 468

сряда, 4 март 2009 г.

Сурвакари от село Ярджиловци сащисаха чужденци


Посланикът на Чехия у нас Мартин Клепетко, гости от швейцарското, китайското, руското и немското посолство, от Бразилия и Великобритания дойдоха на сурва в пернишкото село Ярджиловци. Чужденците пристигнаха на място да се запознаят с обичая, прогонващ от векове злите духове в Граовско.

Надиграване на сватби на групите от селата Ядржиловци и Сопица, както и борба с мечки показаха на сурвакарско шоу местните жители. За първи път в празника се включиха и сурвакари от ярджиловската махала "Кръстина".

Групата на с. Ярджиловци е обявена за най-добрата за вечни времена на международния фестивал на маскарадните игри в Перник. Тя е носител на пет златни, три сребърни и три бронзови медали. Нееднократно е отличавана и детската група в селото. За оригиналност на маските ярджиловските сурвакари са получили седем медала.

Около 150 са сурвакарите в Ярджиловци от общо 1 500 жители на селото. Всяка година тук се чества Васильовден по стар стил. В нощта срещу празника сурвакарите изваждат новите маски, които са правени през годината в работилници, наречени мечкарници. Те се изработват тайно от другоселци, като всеки се стреми да направи по-хубава и интересна маска.

Поради големия интерес в нощта срещу Васильвден в Ярджиловци започва да работи "митница". Гостите се пускат на "митницата" срещу символично заплащане, като събраните пари се внасят за направата на нови маски за следващата година.

Снощи в над 30 села в Пернишкия край бяха запалени ритуални огньове и край тях маскираните мъже гониха злите духове. Сурвакарите обходиха къщите с пожелания за здраве и берекет. Те са най-желаните гости във всеки дом и са посрещани с богата трапеза с вариво, спържа, орехи, погачи и др.


Няма коментари:

Публикуване на коментар